MERSİS’in Başarısı Uluslararası Alanda Tescillendi

30 Kasım 2023


 
 
 

MERSİS’İN BAŞARISI ULUSLARARASI ALANDA TESCİLLENDİ
 
CRF 2023 İnovasyon Mükemmellik Ödülü Sahibi MERSİS Projesi Oldu
 
Asya-Pasifik bölgesinde ticaret sicilleri arasındaki iş birliğini sağlamak amacıyla kurulmuş olan ve daha sonraki katılımlarla uluslararası bir platforma dönüşen “Şirket Sicilleri Forumu (Corporate Registers Forum [CRF])”; dünya genelinde 61 ülkenin üye olduğu, ülkemizin 2013 yılından itibaren tam üye olarak bulunduğu, dünyadaki en kapsamlı ticaret sicili iş birliği organizasyonudur.
 
Ticaret siciliyle ilgili hizmet sunumunu ve operasyonel verimliliği iyileştiren, iş süreçlerini geliştirerek yenilikçi inisiyatiflerle tüm paydaşları olumlu anlamda destekleyen, bu bağlamda sektöre ışık tutan ve dünyadaki diğer uygulamalara yön veren proje ve hizmetlerin belirlenmesi amacıyla CRF bünyesinde her yıl CRF İnovasyon Ödülü verilmektedir.
 
Bakanlığımız bünyesindeki Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), kamusal hizmetlerde dijital dönüşümün öncülüğünü yapan temel bilgi sistemleri arasında yer almaktadır. MERSİS tarafından sunulan altyapı ile ticaret sicili müdürlüklerimiz şirket kuruluşlarında tek temas noktası haline getirilmiş ve böylelikle hem işlem kolaylığı hem de maliyetlerde önemli ölçüde düşüş sağlanmıştır.
 
Özellikle pandemi döneminde, iç ticaret hizmetlerinin dijitalleştirilmesi çalışmaları neticesinde MERSİS işlemlerinin kapsamı genişletilmiş ve paydaş kurumlarla yapılan iş birliği sayesinde elden başvuru ihtiyacını ortadan kaldıran ve vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran yeni modüller ve uygulamalar devreye alınarak pek çok yeniliğe imza atılmıştır.
 
Bu kapsamda,

  • Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin fiziken bir arada bulunmalarına gerek olmaksızın sahip oldukları e-imzaları ile yönetim kurulu kararlarını MERSİS üzerinden elektronik ortamda alabilmesine yönelik “Yönetim Kurulu Karar Modülü”,
  • Limited şirketlerde ortakların fiziken bir arada bulunmalarına gerek olmaksızın sahip oldukları e-imzaları ile genel kurul kararlarını MERSİS üzerinden elektronik ortamda alabilmesine yönelik olarak “Genel Kurul Karar Modülü”

oluşturulmuştur.
 
31 Mart 2023 tarihinde açıklanan sonuçlara göre, MERSİS’in Yönetim Kurulu Karar Modülü ile Genel Kurul Karar Modülü CRF bünyesinde verilen en prestijli ödül olan CRF 2023 İnovasyon Mükemmellik Ödülü’ne layık görülmüştür. Böylece, ülkemizde dijital dönüşümün öncülüğünü yapan temel bilgi sistemleri arasında yer alan MERSİS’in başarısı uluslararası alanda da tescillenmiştir. Söz konusu ödül, 17-20 Ekim 2023 tarihleri arasında Malta’da Malta ticaret sicilinin ev sahipliğinde düzenlenen 20. CRF Konferansı’nda Bakanlığımızı temsilen İç Ticaret Genel Müdürü Adem BAŞAR’a takdim edilmiştir.  
 
MERSİS projesi çalışmalarında emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyor ve ödülün ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.