Lisanslı Depoculuk Alanında Yeni Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi

05 Aralık 2023

LİSANSLI DEPOCULUK ALANINDA YENİ DÜZENLEMELER YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
 

5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında yürürlüğe konulan, Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği’nde, Fındık Lisanslı Depo Tebliği’nde, Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depo Tebliği’nde ve Süt Ürünleri Lisanslı Depo Tebliği’nde uygulamaya bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçlar ve sektörden gelen talepler de göz önünde bulundurularak yapılan değişiklikler 02/12/2023 tarihli ve 32387 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Yapılan değişikliklerle başlıca;

  • Fındık ve kuru kayısı ürünlerinde lisanslı depoculuğun teşvik edilmesi, yatırımın kolaylaştırılması ve lisanslı depo kapasitesinin daha verimli kullanılabilmesini sağlamak üzere asgari depolama kapasitesi azaltılmıştır. Fındık ürününde 10.000 ton olan depolama kapasitesi 5.000 ton olarak belirlenmiş, kuru kayısı ürününde ise 5.000 ton olan depolama kapasitesi 1.000 ton’a indirilmiştir.
  • Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depo Tebliği’nde yapılan değişiklik ile “Kanola” ürününün lisanslı depolarda depolanmasına imkan sağlanmıştır.
  • Süt Ürünleri Lisanslı Depo Tebliği’nde yapılan değişiklikle beyaz peynir, tulum peyniri, İzmir tulum peyniri ve Urfa peyniri ürünleri lisanslı depoculuk kapsamına alınmış ve söz konusu ürünlerin depolama koşulları ile azami depolama sürelerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.



1) Fındık Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

2) Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

3) Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

4) Süt Ürünleri Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ